INVITATIE_VERNISAJ_PAULACRAIOVEANU

GALERIA ORIZONT – EXPOZITIE PERSONALA – PAULA CRAIOVEANU – VERNISAJ 22 MARTIE ORA 18

Expozitia este deschisa in perioada 18 februarie – 18 martie la galeriile Orizont, bd Nicolae Balcescu 23A, Bucuresti. Va asteptam!

Expoziția NUDUL ÎN INTERIOR a artistei PAULA CRAIOVEANU

Paula Craioveanu, o artistă complexă, ne surprinde de data aceasta, printr-o expoziție care reprezintă o sinteză a preocupărilor sale creative realizând o coagulare unitară a acestora prin folosirea unor tehnici de exprimare diferite (pictură, grafică și grafică digitală). Expoziția este în același timp, caracterizată de o caldă omogenitate conferită atât de conținutul tematic expozițional cât și de abordarea prin care artista realizează tematica aleasă, atingând preponderent două dintre subiectele de care a fost atrasă permanent în cariera sa: mediul arhitectural și eternul feminin.

Paula Craioveanu a trecut, în formarea sa profesională, prin etape ascendente care i-au format, în timp, un profil atipic în cadrul contextului artistic general, ea ajungând în momentul actual să realizeze acest tip de pictură postmodernistă în care elementele arhitecturale, preluate de fapt din epocile anterioare ale omenirii să integreze subiecte actuale sau, cum este cazul expoziției de față, să includă femeia ca element de bază în ansamblul compozițional. Se simte în aceste lucrări atât mâna arhitectului cât și cea a pictorului, fără o diferențiere evidentă între calitățile unuia sau altuia. Dacă în lucrările de grafică și de grafică digitală nudul este reprezentat de sine stătător, la lucrările de pictură, în care se insistă pe elementele compoziționale arhitecturale care dau imaginii de ansamblu o solemnitate, o monumentalitate anume gândită spre a pune în valoare personajul feminin, se poate vorbi de o creație completă a reprezentării ideii de frumusețe întrupată de existența femeii în spațiul înconjurător, tocmai pentru a pune în valoare relația dintre aceasta și mediul în care își desfășoară existența. Interioarele alese deloc întâmplător, fac trimitire la o altă veche pasiune a Paulei Craioveanu, mitologia, temă pe care a tratat-o, am putea spune, în tot trecutul său artistic punând în centrul atenției idealul feminin, folosit încă din Grecia antică, în care reprezentării femeii i se acordă o largă atenție în special pe spațiile exterioare clădirilor, cum este cazul cariatidelor care simbolizează forța existențială a femeii,  încadrată în contextul exterior al acestora. Paula însă, aduce nudul în interior, dar într-un interior înălțător dar care crează intimitate, senzualitate, nostalgie stări care completează calități ce țin de sensibilitatea personajului feminin, conferindu-i în același timp, caracter de sacralitate. În același timp, cu o măiestrie ce îi confirmă încă o dată valoarea artistică, nu lasă la voia întâmplării misterul – ca element de implicare a privitorului, căruia îi revine rolul de a descoperi, dincolo de semnificația de ansamblu a reprezentării artistice, o simbolistică aparent ascunsă a existenței feminine în spațiul înconjurător din toate timpurile, oferind parcă o explicație logică a rațiunii de a fi a femeii.

NUDUL ÎN INTERIOR este, așadar, o expoziție incitantă la viață, o bucurie a privirii, o solemnitate pentru suflet, o stimulare a simțurilor atât estetice cât și afective, stări de care avem din ce în ce mai multă nevoie în această epocă în care suntem confruntați, conștient sau nu, cu elemente existențiale al căror efect conduc la  depărtarea de sine și față de cei din jur.

Alexandru Măciucă


februarie 2022


Nudul în interior, pictură-grafică de Paula Craioveanu

Pictura Paulei Craioveanu vine dintr-o monumentalitate a viziunii arhitecturale, care pune în valoare studiul și observația spațiului interior, cel imediat, direct. În expoziția sa de la Galeria Orizont, un spațiu care îi permite să desfășoare acest discurs, în plină lumină, percepem profund tocmai această punere în atmosferă, cu o siguranță care vine din matricea plastică a artistei.

Expoziția Paulei Craioveanu este o alegorie unitară, care nu abstractizează mesajul ci îl transmite cu originalitate și forță. Punerea în corelație a două zone plastice intense, nudul și decorul interior, generează un impact impresionant, care individualizează discursul plastic al artistei dar și expoziția programatic intitulată ”Nud în interior”.

Este o ocazie specială să descoperim speculația grafică, excepțională, pe care Paula Craioveanu o expune cu această ocazie. Impactul vizual este dintre cele mai sincere și pozitive. Trecem de momentul descoperirii și ne bucurăm de noua și, oarecum neașteptata, propunere plastică, de o sinceră modernitate.

Marius Tita

martie 2022

THE NUDE IN THE INTERIOR – Paintings and Graphic by Paula Craioveanu

Paula Craioveanu’s painting derives from a monumental vision of architecture that underlines the  study and observation of the  immediate and direct interior space. In her show at Galeria Orizont, a space that allows her to present this discourse under full light, we deeply perceive the placing in this setting, with a confidence based on the artist’s own matrix.

Paula Craioveanu’s show is a unitary allegory that doesn’t make the message abstracted, but on the contrary forwards it with originality and force. The correlation between two intense artistic topics, the nude and the interior space, generates an impressive impact, which differentiates both the artist’s discourse and the show rightfully  entitled “The Nude in the Interior”.

This is a special opportunity to discover the exceptional paintings presented here by Paula Craioveanu. The visual impact is among the most sincere and positive. After the pleasant moment of discovery we can then enjoy a new and somewhat unexpected artistic proposal marked by a sincere modernity.

Marius Tita

March 2022


Onorată să pot vorbi azi, 22.02.2022, la ora 18,00 despre lucrările panotate pe simezele Galeriei ORIZONT din bulevardul Nicolae Bălcescu, nr.23A.

Centrul de greutate al expoziției ce se va deschide peste 7 ore la Galeria Orizont,, este FEMEIA, tema – nudul femeii, ce se transformă într-un vector al interogației și al miracolului propriei alcătuiri. NUDUL prezentat ca topos aici, ca idee, naște un sumum de întrebări interpretative.

Numitorul comun este DESENUL. Precum în Renaștere, un artist care stăpînește desenul poate fi un bun pictor, sculptor. Paula Craioveanu trece, cu mare finețe de la clasicism la modernism și o face neîndoios de frumos . Vă veți convinge astă seară sau în următoarele săptamîni dacă veți ajunge la Galeria Orizont din bulevardul Nicolae Bălcescu, nr.23A.

Artista își permite să treacă de la figurativ la nonfigurativ, abordarea prin care artista realizează tema propusă – mediul arhitectural și eternul feminin – denotă inteligență artistică și o mînă și o minte care stăpînesc desenul.

Geometrizarea potretului nu deranjează, autoarea are o reală autoritate artistică.

Starea de personalitate a artistei este deja clară, înclinația spre realism portretistic sau peisagistic traversînd variate registre de culoare și luminozitate cu mare rafinament.

La Paula Craioveanu există un sincretism al artelor, pictura și arhitectura au multe puncte de întilnire, deci domeniile sînt congenere, înrudite.

IN MEDIAS REX cum spunea Horațiu, în esență, sînt alterități rare, antonimii. Să ne amintim că Michelangelo și Rafael Sanzio au fost arhitecți șefi ai Romei

.

PAULA CRAIOVEANU – o artistă de care m-am îndrăgostit de la prima lucrare

Am cunoscut-o pe Paula Craioveanu exact acum 3 ani, 21 februarie 2019 în Sala de PICTURĂ CONTEMPORANĂ a Castelului Cantacuzino din Bușteni, într-o expoziție intitulată “Expoziția celor 110 pictorițe din România”. Am fost atrasă de un portret peste care cădea o lumină blîndă, bizară, ce parcă vroia să-l ascundă…. Fără să știu cine este autorul, îi împărtășeam domnului Puiu Peka impresia lăsată de redarea acelui portret din tușe puține, dar sigure, încercînd să înțeleg ce mă fascina.

Cred și azi că prin concretețea și pregnanța plastică dar și prin darul coloristic al artistei compozițiile sale au…verbialitate.

“Expoziția celor 110 pictorițe din România deschisă la Castelul Cantacuzino” din Bușteni a fost una fără precedent, lucrările multor colecționari de artă fiind expuse atunci.

Iată ce scriam atunci:

Atîtea minuni adunate într-un castel !

Dacă nu ați văzut “expoziția celor 110 pictorițe din România” deschisă la Castelul Cantacuzino din Bușteni trebuie neapărat să mergeți pentru că lucrările reunite aici nu le veți mai întîlni în alte muzee sau alte expoziții.

Și iată ce scriam atunci, la Bușteni: Paula Craioveanu este prezentă cu excepționale lucrări de grafică la castelul de la Bușteni. Două nuduri care trădează mîna precisă a arhitectului care a desenat primordial, pentru că Paula Craioveanu este și absolventă a Universității de Arhitectură Ion Mincu din București. Sînt desene transpuse în compoziții de o mare expresivitate. Unul dintre nuduri, amintește de corpul unei femei într-o ipostază pastorală, așezată pe o pajiște, c ce se sprijină în mîna dreaptă, mînă ce iese din spatele personajului și pare să curgă precum o apă. Există o fină armonie între poziție, ipostaza aleasă și mesajul pe care și -a propus să îl transmită.

Darul ei coloristic vine din faptul că poate să construiască legături spirituale, albastrul pur și intens pe alocuri te atrage și întîrzii cu privirea și de fapt îl mîngîi cu privirea. Tonurile de turcoaz, galben – ocru viețuiesc într-o armonie bine studiată pînă la capăt.

Celălat nud, un nud modernist pe care apar umbre și lumini, degete pe umăr, pe încheietura mîinii, pe gleznă, pe șold, îl lasă pe privitor să viseze, să își imagineze silueta silfidă, mîngîierile efemere, fragilitatea acelei femei….

Se simte fluxul trepidant, fascinant, emotiv al lucrărilor, verbialitatea sa plastică ce îl face pe spectatorul privitor să revină asupra fiecărei lucrări aproape.

***

Miracolul feminității pare tema predilectă în expoziția ce se va deschide mîine, 22 februarie 2022, la Galeria ORIZONT, femeia fremătând de senzorialitate, de sexualitate, are o ascunsă sensibilitate prodiguă, care se întrezărește, creativitate și forță și adunând laturile acestei alterităţi rezultă un univers fascinant….

Figurile feminine amintintesc persuasiv rolul preponderant al femeii în centrul societății de la începuturi și până astazi, etern miracol al fantasmei si sl dorinței….

Pictura ei aparent spontană se structurează pe o compoziție plastică riguroasă, chiar dacă privirea îți e atrasă mai întîi de jocul si lnia spontană, fluidă.

Paula Craioveanu este arhitectă, absolventă a Universității de Arhitectură din București (2000) și Doctor în arte vizuale, a Universității de Arte București (2013). Membră a Ordinului Arhitecților din România, fililala București și a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Liliana Popa

istoric de artă, scriitor

21 februarie 2022



CATALOGUL EXPOZITIEI

Picturile din expozitia “Nudul in interior”, februarie – martie 2022, galeria Orizont, Bucuresti.

Grafica in expozitia “Nudul in interior”, februarie – martie 2022, galeria Orizont, Bucuresti.
Grafica digitala in expozitia “Nudul in interior”, februarie – martie 2022, galeria Orizont, Bucuresti.